O echipă de cercetători a descoperit că antibioticele distrug bacteriile intestinale benefice din albine, declanşând un patogen dăunător care apare şi la oameni. Acest studiu este ultima descoperire care indică faptul că utilizarea excesivă a antibioticelor duce la îmbolnăvirea organismelor, inclusiv a oamenilor, relatează Science Daily.
Echipa de la UT Austin, condusă de Nancy Morgan şi Kasie Raymann, au observat că în urma tratamentului cu tetraciclină, albinele aveau un număr mult mai mic de bacterii benefice, microbi care ajutau la blocarea patogenilor, toxinelor şi la absorbţia de nutrienţi. De asemenea, au găsit niveluri ridicate de Serratia, o bacterie care afectează oamenii şi alte animale, în albinele tratate cu antibiotic, sugerând că mortalitatea crescută poate fi rezultatul pierderii microbilor benefici.
Acest studiu are o relevanţă foarte mare pentru agricultură, în contextul scăderii dramatice a numărului de albine. Studiul sugerează că un alt factor, pe lângă poluare, insecticide şi urbanizare, îl reprezintă acest tratament cu antibiotice care au avut menirea de a proteja albinele de patogeni.
„Studiul nostru sugerează că deranjarea microbiotei intestinale a albinelor este un factor, probabil unul din multele, ceea ce le face susceptibile la declin”, precizează Moran.
Rezultatele au fost publicate în jurnalul online PLOS Biology.
De asemenea, Moran sugerează că „oamenii nu ar trebui să se oprească în a utiliza antibioticele”, ci este nevoie de atenţie în modul de utilizare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Albinele, în pericol de dispariţie. Ce efecte ar putea avea asupra oamenilor
De ce rezistă mierea câteva mii de ani fără să se strice? Cercetătorii au descifrat secretul